Partioasu ja merkkiohje

Partioasu

Lippukunnan juhlissa ja partioparaatissa oletetaan kaikkien pukeutuvan viralliseen asuun. Partiopaita on yleensä myös kesäleirien varustelistalla. Partiopaitaan voi lisäksi pukeutua vaikka tavallisissa partiokokouksissa, jos tahtoo.

Partiohuivi

Huivin ja huivimerkin saa jokainen Roineen Tyttö lahjaksi lippukunnalta. Roineen Tyttöjen valkoinen, kolmionmuotoinen huivimerkki ommellaan huivin kärkeen niin, että merkin alareunojen ympärille jää noin 0,5 cm sinistä kangasta näkyviin. Partiohuivi pidetään kaulassa kaikissa partiotilanteissa, siitä meidät tunnistetaan. Erään vanhan partiolaisen sanoin: ”Aina kannattaa käyttäytyä hyvin, mutta partiohuivi kaulassa vielä paremmin.”

Partiopaita

Sudenpennut käyttävät tummansinistä college-paitaa, vanhemmat ikäkaudet seikkailijasta alkaen Suomen Partiolaisten sinistä partiopaitaa. Partiopaitoja voi ostaa Scandinavian Outdoor Storesta (verkkokauppa tai Tampereella Ratinan kauppakeskuksen 3. krs).

Hame tai housut

Partiotytön asuun kuuluu ensisijaisesti hame, mutta siistit housut ovat nykyisin aivan yhtä hyväksytyt virallisessa asussa. Hame tai housut voivat olla tummansiniset tai mustat.

Sukat tai sukkahousut ja kengät

Väri on tummansininen tai musta. Roineen Tytöillä on omat tummansiniset polvisukat, joissa on pohkeessa valkoinen raita. Sukkia voi ostaa Rotyn merkkivastaavalta.

Päähine

Sudenpentu voi käyttää väiskiä ja vanhemmat partiolaiset halutessaan tummansinistä barettia. Myös Roty-buffi on sopiva päähine partioasuun. Buffeja voi ostaa Rotyn merkkivastaavalta.

Muut asusteet

Omaan ikäkauteen sopivan pillinarun voi ostaa merkkivastaavalta, ellei oma ryhmänjohtaja toisin ohjeista. Pillinarua voi pitää partiopaidassa, vaikkei omistaisikaan pilliä. Tällöin pillinarun pää kiinnitetään partiopaidan rintataskun tarralla. Partiovyö ei ole pakollinen varuste, mutta sen saa hankkia, jos haluaa.

 

Ulkoilmoille pukeutuessa kuuluu käyttää näiden ohjeiden lisäksi omaa järkeä. Kylmällä säällä saa ja pitää laittaa partioasun alle riittävästi vaatetta (esim. pitkähihainen paita, legginsit, ulkohousut, buffi tai kauluri, hanskat, pipo jne.), jotta pihalla ei tarvitse palella.

Jos mahdollista, lämmittäville lisäasusteillekin paras väri on tummansininen tai musta, jolloin ne sulautuvat hyvin muuhun partioasuun. Varsinkin vuosittaisessa, keväällä järjestettävässä partioparaatissa tahdomme olla eduksemme pukeutumalla mahdollisimman yhdenmukaisesti.

 

Partiopaidan merkit

Partiopaidassa on sekä pysyviä että vaihtuvia merkkejä.

Pysyviä merkkejä ovat mm. paikkakunta-, lippukunta-, piiri- ja järjestötunnukset, jotka sijoitetaan vasempaan hihaan. Lisäksi vasemmassa hihassa on partiolaisten molempien maailmanjärjestöjen lupausmerkit, ja paidan rinnassa Suomen Partiolaisten maatunnus. Maatunnus ommellaan sudenpennuilla paidan rintaan oikealle puolelle, vanhemmilla ikäkausilla oikean rintataskun päälle.

Oikeanpuoleisen taskun yläpuolelle ommellaan myös vaihtuvat tapahtumamerkit, joita käytetään yksi kerrallaan, ja jotka voi halutessaan siirtää vuoden kuluttua paidan oikeaan hihaan.

Sudenpentujen jäljet, seikkailijoiden ilmansuunta- ja taitomerkit sekä tarpojien ja samoajien merkit ommellaan oikeaan hihaan. Ikäkauteen liittyvät kangasmerkit irroitetaan seuraavaan ikäkauteen siirtyessä, jolloin ne korvaa ikäkauden metallinen päätösmerkki vasemmassa rintataskussa.

Vasemman hihan perusmerkkipaketin voi ostaa lippukunnan merkkivastaavalta Itsenäisyyspäivä- ja Yrjönpäiväjuhlissa.

Sudenpennun paita ja merkkien asettelu